söndag 29 juni 2008

Värre än signalspaningslagen ?

Jag har på min blogg resonerat om FRA-lagens tänkbara konsekvenser. Om hur alliansens klumpighet och dumhet i den frågan kan bana väg för sverigedemokraterna.
Länk: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/06/en-demokratisk-tragedi-vrre-n.html

lördag 28 juni 2008

Bevikelse och förvåning inom EU över Sveriges FRA-lag

I Belgien vill man dra FRA-lagen inför Europadomstolen. Även i övrigt besvikelse och förvåning över att Sverige på detta sätt driver igenom en så tveksam lag. Onödig och kränkande för integriteten.
T ex så får, enl europarätten, teleoperatörer inte lämna ut information om samtal på det sätt som FRA-lagen sägs innebära.

fredag 27 juni 2008

Lyssna på Johan Frick

http://www.sr.se/skaraborg/nyheter/artikel.asp?artikel=2159991

Signalspaning är inte poppis

Kampen verkar gå vidare, även utanför denna blogg, emot signalspaningslagen.

Se t ex denna länk: http://www.expressen.se/nyheter/1.1212313/sa-ska-de-stoppa-lagen

Men Camilla L skulle bli inkryssad i flera valkretsar om det vore val idag, om hon fick chansen förstås för partiet. Dock partiledningen verkar ganska isolerad från partidistrikten, så man vet inte vad som kunde hända.

torsdag 26 juni 2008

Fler besvikna - även i fp

Läser i AB nu att Camilla Lindberg utsatts för hot och mobbning - inom riksdagen! Detta för sitt ställningstagande emot FRA-lagen. Skrämmande.
Samtidigt så väller den interna kritiken fram, dagens nummer av Nu citerar en mängd kommentarer till beslutet, de flesta kritiska till Ja-et.
Men de fåtaliga förespråkarna tuggar sina teser, som ytterst få vanliga människor tror på. De anser sig inte ha nått ut med sin information om de risker som spaningen ska rikta sig emot....

Frihet ingen självklarhet

Vi tar den som given. Varför lär vi aldrig av historien? I alla tider har vi varit tvungna att skydda den. Vad jag syftar på – friheten. Förslag som FRA-lagen, PKU-registret eller registrering av alla bloggare är steg i fel riktning. Åsiktsregistrering och utplåning av egna tankegångar har alltid haft förespråkare i vårt samhälle. På deras agenda står att oliktänkande skall raderas.

Att Marianne Mikko driver förslaget att registrera alla bloggare är kanske inte så konstigt, men att hon får gehör för sitt förslag är värre. Vi skulle kunna peka på miljoner bloggar eller hemsidor som vi ogillar. Några kanske skulle vilja förbjuda den här bloggen. Men det är just detta som är demokrati. Det är just detta som är frihet. Bloggande är kanske det största som har hänt sedan kvinnlig rösträtt för demokratin.

Att vi aldrig lär av historien. Vi måste stå upp för vår rätt till våra egna tankar, våra egna liv och rätten att få uttrycka oss.

onsdag 25 juni 2008

Krismöten och konstiga uttalanden

Parti efter parti inom Alliansen skakas av gräsrötternas och distriktens röster om FRA. Som vilsen känns det bra att veta att det finns politiker som tydligen är alternativa förespråkare än de som idag sitter i riksdagen.

I den eftervågsdebatt som nu möter våra folkvalda finns det många som gör konstiga uttalanden. En av dessa är Gunnar Andrén (fp) som till Expressen uttalar sig om att Camilla Lindberg (fp) röstat nej:

- Jag och andra skulle ha kunnat komma fram till samma ställningstagande som henne om vi känt till att hon skulle rösta nej, säger han.

Kan vi verkligen ha folkvalda som inte står upp för sina ideal? Visst kompromisser är en del av politiken - man ger och ger och kanske får man något tillbaka. Men Gunnar, om du tycker nej, så ligger det även på dig att ta upp diskussionen.

Man vet inte om man skall skratta eller gråta

Det känns som att Sverige på något sätt behöver en nystart. Vart tog våra gamla ideal om en rättstat där domstolarna tillämpade lagarna vägen. Birger Jarls fridslagar eller Magnus Ladulås lagar om förbjud mot våldgästande. Opassande räknar upp och radar ner de senaste årens övervakningslagar. Skall man skratta eller gråta?

tisdag 24 juni 2008

Folkpartiet frågar...

Följ länken, klicka på Ge dina synpunkter på hur framtidens integritetsskydd ska fungera och säg din mening till Folkpartiet.

Kanske... ett centeruppror?

Läste om centeruppro[p/r]et. Hur faktiskt flera centerdistrikt bestämt sig på tidigt stadium för att (c) faktiskt är emot FRA. Och hur de planerar att utkräva ansvar de som agerade som om det var något annat.

Hmm... kanske (c) ändå är något? Jag har bestämt mig för att inte kasta bajs på riksdagsmänniskors bloggar, och på att inte gnälla, utan istället göra något konstruktivt själv.

För bara några år sedan hade jag garvat mig sönder och samman på tanken att föra samman orden "bondeförbundet" och "konstruktivt" i samma mening, men time's getting older och det kanske är värt ett försök.

Om man skulle ta och bli bondeförbundare? Om inte annat så för att få lov att sluta upp bakom centeruppro[p/r]et?

Vi får väl se...

Ja, debattera liberalismen(s återkomst) !

Ja, vi är nog många som av olika anledningar känner oss vilsna i dagens partipolitik. Fp är inte vad det en gång var, tyvärr. Moderaterna har efter en sväng i nyliberalism hamnat i något misch-masch som främst kännetecknas av återfall i socialkonservatism och allmän makthunger. Centerns besök hos liberalismen verkar vara kortvarigt och föga pålitligt.
FRA-frågan är bara ett av många tecken på förfallet.

Om detta och annat kan man läsa på min blogg http://lars-ericksblogg.blogspot.com/
Det saknas ett forum där liberaler av olika slag kan diskutera fritt och utan partibindning. Själv ser jag mig som socialliberal (vilket tidigare var detsamma som folkpartist, men icke nu sedan några år), hyllar alltså en liberalism med folklig förankring och socialt samvete.

Kan vi mötas på denna blogg? Alla måste inte tycka likadant, även om vi är liberaler. Och att klia varandra på ryggen leder ingen vart. Därför diskutera! Här - och/eller i andra fora.

Mvh, Lars-Erick Forsgen

Det ser ut att finnas hopp - i alla fall inom Centern

Somliga centerpolitiker verkar tagit sitt förnuft till fånga och startat Centeruppropet.

David C. Bernvi (c) skriver på sin blogg:

Innan september går ut i år kommer centerpartiet hålla en extra stämma på grund av FRA går emot vårt partiprogram. Liberal 2010 undrar om det är bestämt eller om det är ett krav från Centeruppropet?

För ett par dagar sedan förtydligade också Karl Sigfrid (m) sitt ställningstagande.

måndag 23 juni 2008

Integritetens lilla röda

Liberal 2010 kan varmt rekommendera Per Ströms Integritetens lilla röda, pdf eller mp3.

Vilka frågor skall vi ställa till politikerna?

Vi behöver din hjälp!

Vi tänker beta av våra svenska borgliga (varför säger rättstavningsprogrammet sorgliga) politiker och behöver din hjälp.

Vilka frågor skall vi ställa? (Notera att detta är en fråga utanför den direkta FRA-debatten.) När det gäller våra riksdagspolitiker vet vi redan vad de röstat i FRA-frågan.

Förslag #2

Vi vill att den politiker som vi skall lägga vår röst på i nästa val ger domstolarna makten över lag och ordning i Sverige. Ett konkret exempel är att en domstol måste tagit beslut för att de listor (vem som har talat med vem och när) på samtal, sms, och mejl som idag sparas under ett år av operatörerna skall lämnas ut till polis och säpo.

Karl XV:s valspråk var Land skall med lag byggas, vi skulle vilja se att detta gamla 1800-tals valspråk dammades av till nästa val.

Anders Tilly

politikerbloggen.se kan man läsa Anders Tillys debattinlägg om FRA. Det är uppenbart att Anders inte är ett alternativ för oss som vill värna om de liberala idealen. Vi på Liberal 2010 skulle gärna vilja citera Anders och hans inlägg men noterade snabbt att vi skulle behöva citera varenda mening.

Anders har uppenbart valt att lyssna på det öra som han själv vill. De flesta i våra led är inte negativa till underrättelsetjänst, vad vi vänder oss mot är metoden att avlyssna alla och allt. Vår övertygelse är att det finns bättre och de facto mer effektiva sätt att skydda vårt land än att söka nyckelord i alla mejl, sms eller telefonsamtal. Vi tror inte på att systemet kommer att skydda oss i någon större utsträckning utan snarare utgöra en risk för just det samhälle vi vill skydda.

Vi har en fråga till Anders. Om det visar sig att det finns en person som kommer att få sina rättigheter kränkta av detta system som total avlysning betyder, är det värt det Anders? Om det är två eller tre? Ahmed Yusuf, Abdirisak Aden och Abdulaziz Ali är det namn som känns bekanta?

Vi kräver att vi har ett land som bygger på de lagar och regler som vi vill försvara. Är du liberal rekommenderar vi på Liberal 2010 att du lägger din röst på någon annan än Anders Tilly (kd) i Rinkeby-Tensta i nästa val.

söndag 22 juni 2008

Öppen plan för hur vi går vidare

Lika lite som vi vill att staten kränker oss, vill vi kränka våra folkvalda. Men vi måste få dem att lyssna, och att agera mot galenskaperna. De sitter idag valda genom att vi röstade på dem. Ett sätt är att ta kontakt med den din riksdagsledamot, gör klart för honom eller henne vad du tycker och tänker (men håll inne med de hårda och förnedrande orden). Berätta att han/hon sitter där därför att det var du som la din röst i ett kuvert. Kanske kryssa du tom personen. Låt dem veta.

Ett exempel!

Hej mitt namn är XXXX, och jag är besviken på dig.

I förra valet röstade jag på YYYY för att ni står för många av de tankar och idéer som jag har. Tyvärr har du varit med och tagit ett beslut som jag tycker är vansinne. Detta har lett till att jag nu söker ett annat parti och företrädare för mina åsikter. En företrädare som står upp för mina ideal och tankar. En förespråkare som säger NEJ till generell statlig övervakning av landets medborgare.

Jag gav dig mitt förtroende i förra valet, jag var med och bytte regering i Sverige, ett förtroende som du och ditt parti uppenbarligen inte kunde förvalta.

NAMN

Nästa steg är att vi öppnar ögonen. Vilka kan vi byta ut? Vilka kan ersätta de politiker som uppenbarligen inte kan förvalta det mandat som vi givit dem?

PKU-register kan bli DNA-register

Läs Expressens ledare från 20/6 och Dagens Medicins artikel Polis kan få prov ur PKU-bank; kommentera gärna här under sedan.

Läsvärt...

Det finns just nu mycket läsvärda bloggar och ledarinlägg. Thomas har under rubriken "Liberala avhopp" samlat de mesta av vad vi tycker och tänker i denna stund.

lördag 21 juni 2008

Centern tar ytterligare ett steg från att vara ett liberalt parti

DN gör oss idag uppmärksamma på att Centern tar ytterligare ett steg från att vara ett liberalt och öppet part. Liberal 2010 förstår inte ens vad Lena Forsman ville uppnå med ett mejl likt detta till Richard Slätts arbetsgivare. Skäms Lena. Skäms!!!

torsdag 19 juni 2008

FÖRSLAG # 1

Våra grundlagar säger idag inte ett ord om integritetsskydd. Vi vill att den som skall få vår röst i nästa val motionerar och verkar för detta!

Höga och Låga liberaler?

Idag kan vi bara se en liberal som stod upp för sina och våra ideal - Camilla Lindberg (fp). Vi ser att flera svek där ibland Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c). Tyvärr eftersom de i andra frågor har hållit en klar liberal linje. Nu är de ute i nästa val.

Men framför allt svek våra partier, de som i sina program gör klart att de värnar den lilla människan. De som vill ge individen ansvar och staten mindre. Det var partierna som verkligen svek. Liberal 2010 vill få dessa partier att lyssna på oss gräsrötter.

Förtydligande

Liberal 2010 grundar sig på tre punkter.
  1. Vi känner oss svikna av våra klara förespråkare i riksdagen. Det betyder inte att vi visar förakt mot dem. De är fortfarande förespråkare för en liberalare värld (även om det är svårt att tänka idag); vi känner oss dock ledsna över att de har övergivit de ideal de säger sig förespråka.
  2. Vi vill hjälpa inte stjälpa en liberal utveckling.
  3. Vi kommer att granska och öppet diskutera vilka som är bäst lämpade att företräda våra åsikter i riksdagen.

Din hjälp - på vilka punkter har Alliansen svikit liberala ideal?

FRA må vara det mest extrema fallet där de liberala idealen har fått ge vika inom Alliansen. Vi efterlyser fler fall.

Rekommenderad läsning

Förstår de vad de håller på med?

Vem för den liberala facklan vidare?

Själv kryssade jag Fredrik Federley; som kände partipiskan vina och som valde att förlora min röst i nästa val. Nu efterlyser jag – vilka politiker står på individens sida. Vem kan hålla i den liberala facklan och lysa upp där kontrollstatens förespråkare idag dansar på borden?

Ett Ja till FRA-lagen, en liberal kollaps

Liberal 2010 vill förändra den politiska bilden i Sverige. Vi vet att det finns många där ute som värnar om den lilla människan och som fruktar den utveckling som sker; där 1984 blir mindre och mindre fiktion och mer och mer reality.

För att påverka våra politiker att våga vara mer liberala startar vi därför idag bloggen och nätverket Liberal 2010. Genom att vi samlas, visar vad vi tycker kan vi förhoppningsvis påverka våra politiker.

Framför allt vänder vi oss till dig som igår har röstat på Alliansen, men som idag känner dig vilsen i den politiska djungeln.