söndag 22 juni 2008

PKU-register kan bli DNA-register

Läs Expressens ledare från 20/6 och Dagens Medicins artikel Polis kan få prov ur PKU-bank; kommentera gärna här under sedan.

2 kommentarer:

anders hansson sa...

Jag ser inget problem med att PKU-registret används för att binda grovt kriminella till brott. Jag skulle gärna se en utveckling där den sorgligt ineffektiva svenska poliskåren anammar samma tekniker som brittisk polis använt i åratal.

Tyvärr är inte PKU-registret sökbart utan DNA:t finns på intorkade blodproppar i vad som kan beskrivas som ett kartotek.

Nyttan av att ha sökbara DNA-register blir tydlig om man läser historien om den göteborgska serievåldtäktsmanen. 8043.svd
www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_137

Nils sa...

Ett sökbart DNA-register över samtliga svenskar är ett ganska skrämmande perspektiv. I princip lämnar man DNA-spår efter sig överallt – saliv, utspottade prillor, cigarettfimpar, glas, nysningar, hår osv. Ditt hårstrå, som du tappade på en person i tunnelbanan, kan leta sig vidare till en mordplats ganska lätt. Risken för att du åker dit är kanske försumbar - men hur kul är det att bli inblandad i en sån utredning?

Dagens regler tycker jag är väl hårda, 2 års fängelse för att hamna i registret tror jag det är, men att alla svenskar automatiskt ska in i ett register är till och med mer skrämmande än FRA-lagen.