onsdag 16 juli 2008

Dagens ord: "Högern"

Tänkte tipsa lite om konsten att argumentera för vänsterpolitik.

Om man ska argumentera för vänsterpolitik får man det ibland lite besvärligt med motståndarnas sakargument. Det är ju inte alltid man kan bemöta dem på något bra sätt. Om man till exempel saknar sakargument som stödjer den egna vänsterpositionen.

Som tur är behöver man inte alltid använda sakargument. Istället kan man angripa motståndarens person. Till exempel utmåla motståndaren som tillhörande ett ruskigt gäng.

En sådant ruskigt gäng är "högern". Högern är nämligen något så fiffigt som ett samlingsnamn för ruskigheterna nazism, konservativism (gammal och ny), fascism, USA-imperialism, korporativism, kolonialism m. m. OCH (detta är det fiffiga) liberalism.

Alltså, kära vänsterargumentatörer, om ni inte kan hitta effektiva sakargument emot en liberal politik, så byt istället fot. Sluta angripa liberalismen, angrip istället "högern", för då kan du genast använda alla bra argument mot de andra ruskigheterna.

Och den stackars liberalen blir på något märkligt sätt tvungen att försvara allt som en liberal inte är eller står för (som t ex rasism, monopolkapitalism); och du slipper att bemöta alla besvärliga argument om marknadsekonomi som faktiskt fungerar, total opinionsfrihet, fri etableringsrätt för vård-, omsorgs- och utbildningsgivare.

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Ack ja, höger och borgerlig, två ord som jag inte vill använda eftersom de används av de som vill komma år liberalismen.
Borgerlig betyder bara icke-socialistisk. Är en negation som bara säger vad man är emot.
Höger är ju, för den som använder begreppet, allt till "höger" om skribenten. Lika diffust.
Men begreppen höger och vänster stammar från franska nationalförsamlingen (efter den liberala revolutionen 1789), liberalerna satt till vänster, och de konservativa till höger.
Liberal och konservativ är motsatser!
Problemet idag är att se vem som är liberal eller konservativ. De flesta partier är en osalig mix av mycket. T ex sossarna är ju konservativa i mycket.

Anonym sa...

Yes... sossarna är ultra-konservativa folkhemsnostalgiker.