onsdag 18 mars 2009

Apoteksmonopolet

Inser att jag, månlandningen och förstatligandet av apoteken är lika gamla (firar fyrtio i år).

http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=727

Dags för en modernisering av åtminstone nummer ett och nummer tre (månlandningarna har de lyckligtvis slutat med).

När jag läser artikeln slås jag över hur blåögt naiva motiven för ett förstatligande är. Statsrådet Krister Wickman trodde t. ex. att man genom socialisering av detaljhandeln skulle kunna kontrollera läkemedelspriserna.

Så hela prismekanismen skulle alltså kunna styras bara man ägde själva prislappsmaskinen och hade makten att sätta prislappen på pillerburken?

Gosh. Bara för att man äger en butik har man naturligtvis inte makt att styra vare sig leverantörernas priser eller kundernas efterfrågan och betalningsvillighet.

Och det som hindrade ett förstatligande av själva pillertillverkningen verkade vara att det fanns så mycket utländsk konkurrens att det inte var lönt.

Exakt HUR förväntar man sig att ett förstatligande ger makt att bestämma kostnaderna? Är inte kostnaderna helt beroende av den faktiska produktiviteten?

1 kommentar:

Lars-Erick Forsgren sa...

Tja, kostnaderna är givetvis till största delen beroende av produktionskostnaderna.
Men priset, det som i detta fall apoteket sätter, det beror ju på vilka overhead-kostnader bl a apoteket har, liksom de andra lönerna. Samt vilka vinster man vill göra!

Apoteksmonopolet har inte precis utmärkt sig för att vara en prispressare!
Tvärtom!

För prispress krävs konkurrens.

Men en pikant observation är att även där apoteken säljer produkter som även finns hos andra (identiska eller snarlika) sä ligger apoteket ofta en eller ett par prisklasser högre!
(Ja, jag kollade lite senast idag, när jag var där. Och det gäller t ex skönhetsmedel och liknande, som främst riktar sig till kvinnor.)